Met het mooie weer komt ook weer gevaar voor dieren.

Onze huisdieren hebben snel last van de warmte omdat ze niet kunnen transpireren zoals wij. Wel kunnen ze een klein beetje zweten via hun zoolkussens, maar dat volstaat niet om hun temperatuur te regelen. Ze raken hun overtollige warmte voornamelijk kwijt door snel te ademen (hijgen), waardoor water verdampt met de uitademingslucht.

Water, teveel of te weinig is dodelijk voor je hond!

Watertekort is buitengewoon gevaarlijk; een lichaam kan relatief lang zonder eten, bij een gemiddelde vetreserve vaak ongeveer zes weken. Maar drinken is een heel ander verhaal. Een volwassen dier kan ongeveer 3-4 dagen zonder drinken, een pup komt al binnen een dag behoorlijk in de problemen. Dit heeft te maken met de veel snellere celdeling van (zeer) jonge dieren: de cellen hebben relatief meer vocht nodig om te kunnen functioneren.

Bij warmte gaat het sneller, aangezien mens en dier hun warmte kwijtraken door zweten en daarmee dus vocht verliezen.
Uitdroging heeft tot gevolg dat de slijmvliezen niet meer goed functioneren zodat de hond zijn warmte niet meer kwijt kan. Beschadiging aan de organen kan het gevolg zijn. Bij oververhitting is het van belang de poten en buik te koelen met lauw tot koud water en beperkt drinkwater te geven. Zorg dat de hond bij warm weer voldoende verkoeling op kan zoeken en ook toegang heeft tot voldoende drinkwater.

Waterintoxicatie(watervergiftiging - teveel water)

Soms krijgen honden, door bijvoorbeeld spelletjes met de tuinslang, zoveel water binnen dat er een watervergiftiging ontstaat en dat is een serieuze, levensbedreigende aandoening! Wanneer er meer water binnenkomt dan het lichaam kan verwerken, raakt het bloed en andere lichaamseigen stoffen verdund, waardoor onder andere de zoutbalans verstoord raakt. Dit zorgt ervoor dat lichaamscellen beginnen te zwellen, dit kan grote gevolgen hebben voor de hersenen. Neem bij de volgende verschijnselen contact op met uw dierenarts en leg uit wat u denkt dat er gebeurd kan zijn. Veel dierenartsen kennen dit beeld niet maar het is levensbedreigend. De diagnose is mogelijk door te kijken naar het zoutgehalte van het bloed .

  • Wankele gang
  • Heftig braken
  • Opgezette buik
  • Bleke slijmvliezen
  • Zwakte/sloomheid
  • Heftig speekselen
  • Verwijde pupillen
  • Toevallen

De gevaren van zeewater

Hypernatremie

Aan de zee kan de hond zich vlug dehydrateren door de warmte en te ravotten. Hierdoor krijgt hij dorst. Een natuurlijk reflex van de hond is dan om water te zoeken om te drinken. Als er geen drinkwater voorzien is, zal de hond de neiging hebben om zeewater te drinken met als gevolg nog meer dorst. Ook bij het zwemmen of spelen in de zee kan hij zeewater binnen krijgen. Bij inname van een grote hoeveelheid zoutwater kan dit leiden tot zoutvergiftiging of hypernatremie en in ernstige gevallen kan dit tot de dood leiden. De symptomen kunnen ontstaan na 30 of 60 minuten na het drinken van het water. De symptomen bestaan uit braken, diarree, kwijlen, 'dronken' gang, koorts, dorst, toevallen en coma (dood). Bij lichte vergiftiging kan je de hond regelmatig kleine hoeveelheden drinkwater laten drinken. Bij een zware vergiftiging en neurologische klachten moet de hond onmiddellijk behandeld worden met behulp van een infuus. Meestal is de prognostiek somber. Voorkom dus dat je hond zeewater drinkt en laat hem liefst nooit te lang in zeewater zwemmen of spelen. Zorg ervoor dat je altijd voldoende vers drinkwater mee hebt voor je hond.

Andere risico’s in en bij water

  • van besmet water drinkt of in besmet water zwemt
  • van kadavers of afval langs de waterkant eet
  • vishaakjes inslikt
  • parasieten oploopt
  • gif binnenkrijgt door ongediertebestrijding
  • in een mollen- of rattenklem loopt
  • zoutvergiftiging (zie hierboven)

 

Gevaar van de hond in de auto; binnen 10 minuten kan het al fatale gevolgen hebben! Dus gewoon niet doen, ook niet voor maar even en ook niet met een raampje open.

Hoe heet is te heet 

Wij mensen als zonaanbidders hebben de afgelopen dagen al weer lekker kunnen genieten. Maar hoe zit dat met onze dieren? Jaarlijks worden er nog steeds tientallen honden gered uit hete auto's of zie je mensen met hun hond sporten op heet asfalt met 30 graden!!!

Met de komende warme dagen in het vooruitzicht wat tips om rekening mee te houden:

  1. Honden kunnen alleen hun warmte kwijt door hun voetzolen en door te hijgen, dit geeft maar heel beperkt koeling, het is vooral belangrijk om te voorkomen dat ze te warm worden.
  2. Zorg voor voldoende drinkwater en schaduwrijke / koele plekken, geef de hond de mogelijkheid hier zelf voor te kiezen.
  3. Plan de grote wandeling niet overdag maar in de ochtend of avond.
  4. Vermijd lopen op asfalt of zand (de voetzolen van een hond kunnen gemeen verbranden)
  5. Vermijd wandelen op warme tegels/asfalt na het zwemmen (de voetzolen zijn dan nog kwetsbaarder)
  6. Rem uw hond op tijd af (sommige honden gaan zo op in het spel dat ze laat door hebben dat ze te ver zijn gegaan).
    En natuurlijk ga je met dit weer NIET met je hond hardlopen/fietsen en laat je hem/haar NIET achter in de auto (zelfs niet met een raampje open!)

Tot slot kom je een hond tegen die oververhit is: 
Wat NIET te doen: Gooi dan geen koud water over de hond heen, leg ook geen natte handdoek op de rug.
Wat WEL te doen: Geef ZSM lauw water te drinken, maak de voetzooltjes nat, leg de hond in de schaduw en leg een natte handdoek tegen de buik.

Blijf vooral logisch nadenken!

 

Gevaar voor openstaande balkondeuren/ramen; katten vallen naar beneden en raken ernstig gewond of overleven de val zelfs niet.

Gevaar voor openstaande kantelramen/deuren; katten willen naar buiten en komen klem te zitten; met vaak gruwelijke gevolgen…
(de kat op de foto was bij onze aankomst al overleden)

Gevaar voor oververhitting door het rennen naast de fiets; nooit doen! Honden kunnen niet zweten en raken warmte kwijt d.m.v. hijgen en via hun voetzooltjes. In warme lucht en op warme ondergrond kan de hond dus niet afkoelen.

Katten
Dat we katten niet zo vaak zien hijgen als honden, komt doordat ze grote hitte meestal beter kunnen verdragen en overdag meer slapen. Katten gaan vaak zorgvuldig op zoek naar koele plaatsen en zijn minder actief als het erg warm is. De kat aaien met natgemaakte handen of een nat washandje kan zorgen voor verfrissing. Over het algemeen redt een kat zich zelf prima met warm weer, maar niet alle katten reageren op dezelfde manier op de hitte. Zo hebben katten die permanent binnen leven een veel beperktere keuze aan frisse schuilplaatsen dan hun soortgenoten die naar buiten kunnen. Bovendien zijn kittens en oude katten gevoeliger voor grote hitte dan volwassen katten. Ook obesitas (vetzucht) is een factor die de warmte minder draaglijk maakt. Katten met hart-, long- en nieraandoeningen kunnen extra last krijgen van de warmte omdat hart en longen belangrijk zijn voor het afkoelen middels hijgen en de nieren extra belast kunnen worden door uitdroging. Ten slotte hebben de dichtheid en de lengte van de vacht van de kat een invloed op de lichaamstemperatuur en hebben bepaalde rassen sneller last van de warmte. In dit geval kan een trimbeurt nuttig zijn. Airconditioning is een luxe voor de katten, terwijl ventilatoren juist weer niet goed door katten verdragen worden.

Honden
Honden zijn gevoeliger voor oververhitting en dit kan bij een hond zelfs coma of de dood tot gevolg hebben.
Preventie bij de hond:

Laat de hond zoveel mogelijk op het gras lopen, want bij warm asfalt kan blaarvorming aan de poten optreden
- vermijd inspanning ook al is uw hond nog actief genoeg
- laat nooit de hond achter in de auto bij warm weer. Als het niet anders kan, zet dan de auto in de schaduw en zet ramen tegen elkaar open.
- zorg altijd voor fris drinkwater, ook bij een (lange) wandeling
- laat uw hond niet zwemmen in water waarin dode vogels liggen i.v.m. de mogelijkheid van botulisme
- laat honden die zwemmen enten tegen de ziekte van Weil

 

Honden pootjes verbranden op heet asfalt
Wij mensen dragen schoenen en hebben vaak dus niet in de gaten hoe warm het asfalt is als het zonnetje lekker schijnt. Denk maar eens aan: Je bent op het strand, je ligt lekker op je handoek en je wilt het water in. Al huppelend maar rare sprongetjes ren je over het hete zand om bij het water te komen. Dat zand was heter dan je dacht he?Er een een formule om te bereken hoe warm het asfalt ongeveer is. Dit gaat dan om asfalt waar de zon op schijnt zonder een hoop wind: 

Buitentemperatuur: 25°C = temperatuur van het asfalt: 51,6°C
Buitentemperatuur: 30°C = temperatuur van het asfalt: 57,2°C
   Buitentemperatuur: 30,5°C = temperatuur van het asfalt: 61,7°C