Wennen aan alleen zijn

De meeste RSDR honden zijn nog nooit alleen geweest. Vaak zijn zij samen met broertjes en zusjes naar de shelter gebracht of ergens gevonden. In de shelter hebben zij altijd samen geleefd met andere honden. Zij moeten dan ook nog leren om alleen te zijn. Honden zijn sociale dieren die graag gezelschap hebben. Dat maakt het niet alleen kunnen zijn een veel voorkomend probleem.

Niet alleen kunnen zijn wordt nogal eens verward met verlatingsangst, maar dit zijn twee verschillende problemen die ook een andere aanpak vragen.

Onderstaand volgen handige tips om uw RSDR hond te leren om alleen thuis te zijn.

 

Bench of mand

De bench kan een handig hulpmiddel zijn om de hond alleen te leren zijn. Indien de bench correct wordt aangeleerd, ziet de hond de bench als een veilige plek. Hoe de bench aangeleerd moet worden vind u op: http://www.rsdrnederland.nl/algemene-informatie-1/tips-voor-opvoeding/de-bench 

Bedenk echter dat uw hond voor de reis naar Nederland of België waarschijnlijk nog nooit in een bench heeft gezeten. Hij kan de bench associëren met de busreis en deze als onprettig ervaren. Bovendien kan het zijn dat u de hond uiteindelijk vier uur achter elkaar alleen wilt laten en die tijd is te lang om in een bench te verblijven. Misschien heeft u liever dat de mand de vaste slaap- en rustplaats wordt en mag de hond daar liggen als u hem alleen laat.

Tijdsduur opbouwen

Omdat de hond nog nooit alleen is geweest, ga je langzaamaan de tijd opbouwen. Je gaat ermee beginnen als de hond volledig op zijn gemak is en je niet achterna loopt. Kies een moment dat hij rustig ligt, maar wel wakker is. Ga de kamer uit en kom direct weer terug. Dit doe je tig keer op een dag, zodat het normaal wordt dat je even weggaat en gelijk weer terugkomt. Je bouwt de tijd op dat je weg bent, maar ook de afstand. Zo kan je een ruimte verder lopen of naar boven of even naar buiten. Ga pas een stap verder als de hond nog steeds relaxed is. De tijd kan je eindeloos opbouwen. Hou er rekening mee dat je hond gezelschap nodig heeft en op tijd moet worden uitgelaten.

Vervelen

Tijdens het alleen thuis zijn, kan je hond zich gaan vervelen. Zorg voor voldoende interessante speeltjes en/of speeltjes/ballen waar je voertjes in kan stoppen. Kijk uit met het geven van kauwstaven e.d., ze zijn niet allemaal geschikt om zonder toezicht te geven. Berg waardevolle spullen op, je hond kent niet het verschil tussen spullen die heel moeten blijven en spullen waarop geknaagd mag worden.

Hulpmiddelen

Er zijn handige apparaatjes die het makkelijker maken om je hond alleen te leren thuis zijn. Bijvoorbeeld een babyfoon. Stel je bent de tijd aan het opbouwen naar een uurtje koffiedrinken bij de buren. Dan kan je de babyfoon meenemen en horen of je hond stil is. Ook zijn er camera's verkrijgbaar die je vanaf je telefoon kan ronddraaien, je kan de beelden bekijken en de hond toespreken.

Verlatingsangst

Lukt het ondanks bovenstaande tips niet om de tijd op te bouwen? Blaft de hond, is hij onzindelijk of maakt hij dingen stuk? Dan kan het zijn dat er sprake is van verlatingsangst. Werken aan verlatingsangst vraagt veel meer geduld en tijd en heeft voor iedere hond een specifieke aanpak nodig. Hiervoor heb je de hulp nodig van een hondengedragstherapeut. Stichting RSDR kan meezoeken naar een goede hondengedragstherapeut in je omgeving.