Past een hond bij mij!

 • Past een hond bij mij: voor u beslist dat u een hond wilt, is het verstandig eerst eens na te gaan of een hond  bij u en uw leven past.

 • Tijd voor verzorging: Een hond kost tijd. Hij wil tenminste 4 x per dag naar buiten, ook als het regent. Zeker twee maal daags moet dat een langere wandeling zijn. Hoeveel tijd u daarmee kwijt bent, ligt aan de hond:  de ene hond heeft veel meer beweging nodig dan de andere.  Natuurlijk moet de hond twee keer per dag eten krijgen, sommige honden moeten veel geborsteld worden, veel honden spelen graag met u of worden graag geknuffeld.

 • Voldoende ruimte beschikbaar: Een hond heeft binnenshuis niet zoveel ruimte nodig omdat hij vrij rond kan lopen. Toch scheelt het natuurlijk of het een grote of kleine hond is en of het een beweeglijke hond is of een rustige hond. Ook buiten moet er ruimte zijn om de hond uit te laten en een plek waar hij lekker los van de lijn kan uitrennen. Heeft u een auto, dan kunt u eventueel  wat verder weg gaan wandelen, bijvoorbeeld naar het bos of strand.

 • Wat vinden huisgenoten ervan: Een hond is duidelijk aanwezig in huis. Het is daarom belangrijk dat het hele gezin achter de aanschaf staat. Als iedereen bovendien dezelfde regels hanteert, is dat voor de hond wel zo duidelijk. Dat maakt de opvoeding een stuk makkelijker.

 • Allergie: Honden kunnen allergische reacties  opwekken bij mensen die daar gevoelig voor zijn. De allergene stoffen zitten vooral in de huidschilfers; een haarloze hond is dus niet “hypo-allergeen”! Ook haren en speeksel kunnen allergieën opwekken, en bij honden die verharen worden via die haren ook de huidschilfers verspreid. Er wordt van sommige rassen  gezegd dat zij geen allergieën  kunnen veroorzaken, maar helaas is dit nog niet bewezen. Wel geven honden die geen haar verliezen maar geknipt moeten worden, zoals poedels, minder kans op allergische reacties. Dit geeft echter geen zekerheid. Als u vermoedt dat u of één van  uw huisgenoten  allergisch is voor bepaalde huisdieren, laat dan  voor u een hond aanschaft een allergietest doen. Een allergoloog kan u advies geven over wat in uw situatie verstandig is.

 • Uw hond en de buren: Als u een hond aanschaft, is de kans groot dat de buren dit zullen merken. Elke hond blaft wel eens, en als dit veel gebeurt of uw huis is erg gehorig dan kan dit een probleem gaan vormen. Door vooraf na te denken  over welke hond het beste in uw situatie past, kunt u eventuele problemen proberen te voorkomen.

 • Alles weten over honden: Het houden van honden vergt kennis over verzorging en opvoeding. Zorg er daarom voor dat u beslagen ten ijs komt en verzamel vooraf informatie. Zo hoeft u straks niet gehaast op zoek naar kennis en bovendien geeft  een goede voorbereiding ook al veel voorpret.

 • Consequenties van het hebben van een hond: Het hebben van een hond heeft consequenties voor uw leven. Een hond kost tijd en geld en verandert vaak ook uw dagritme. Bedenk vooraf met welke veranderingen u te maken zult krijgen.

 • Eenmalige en vaste kosten: Als u een hond aanschaft, zijn er in de eerste plaats een aantal eenmalige kosten.
  Natuurlijk zijn dat de kosten voor de hond zelf.
  * Voor een rashond gemiddeld € 1000
  * Voor een hond uit een asiel in Nederland  ligt dit tussen de € 100 en € 300, dit is afhankelijk van leeftijd en grootte.
  * Voor een adoptie hond uit het buitenland  ligt dit rond de € 200 en € 300 .
 • Verdere eenmalige kosten zijn:
  * Het hondproof maken van tuin en/of balkon.
  * Een mand of Bench,
  * Eet- en drinkbak,
  * Veiligheidstuig, GPS-tracker, halsband, riem,(lees ook onze veiligheidseisen
  * Borstels,
  * Eventuele kosten voor castratie/sterilisatie.
 • Terug kerende vaste kosten zijn:
  * Chipnummer registratie (verplicht sinds 1 april 2013)
  * Hondenbelasting(is helaas in sommige gemeenten nog verplicht)
  * Voer, 
  * Medische kosten(evt te verzekeren) zoals behandeling tegen vlooien en wormen en de vaccinaties.
  * Kiest u een hond die getrimd moet worden dan is dit ook een post waar u rekening mee moet houden. 
  * Hondencursus of hondensport,
  * Eventuele vakantieopvang, 
  * Eventuele uitlaatservice. 

 • Socialisatie en opvoeding: Om van een hond een prettige huishond te maken is het erg belangrijk dat hij gesocialiseerd wordt en een goede opvoeding krijgt. Daar moet u dus voldoende energie en tijd in steken, zeker het eerste jaar en vooral met honden die u adopteerd, laat u daarin begeleiden door een goede hondenschool. Ook en vooral een volwassen hond moet goed worden opgevoed en voldoende leiding krijgen. Op een cursus leert u hoe u met uw hond kunt omgaan en wat voor uw hond de beste aanpak is. Op onze website www.rsdrnederland.nl vindt u praktische informatie onder Tips voor opvoeding.

 • Wie zorgt er voor het dier als u dat niet kunt: Als u op vakantie gaat naar een bestemming waarbij de hond niet mee kan, onverhoopt ziek wordt of om een andere reden niet voor uw hond kunt zorgen, moet er iemand zijn die dit van u over kan nemen. Het kan geen kwaad om vooraf al na te denken wat u in dergelijke gevallen kunt doen. Misschien zijn er familieleden of vrienden die uw hond graag een tijdje in huis nemen of voor u uitlaten, of is er een goed pension in de buurt. Als u dit vooraf heeft uitgezocht, weet u op het moment zelf alvast wat u kunt doen. Houd er rekening mee dat een pension in het hoogseizoen al maanden van te voren geboekt moet worden.

 • Uw hond en de wet: Voor honden gelden bepaalde regels en wetten. Zo hebben veel gemeenten een hondenbeleid. Hierin is vastgelegd waar u de hond los mag mag laten lopen, waar u de ontlasting moet opruimen en of u hondenbelasting moet betalen. Vraag dit eens op bij uw gemeente en kijk hoe dit bij u in de buurt geregeld  is. Sinds 1 april 2013 is er een chip- en registratieverplichting, waarover u hieronder meer leest.  Verder mag uw hond natuurlijk geen overlast veroorzaken of anderen  een onveilig gevoel geven. Het is verstandig om na te gaan of uw WA verzekering ook eventuele schade dekt die uw hond veroorzaakt, bijvoorbeeld als hij per ongeluk een fietser omver loopt.

 • Verplicht chippen en registreren, sinds 1 april 2013 ook voor honden die uit een buitenlands asiel komen: Honden uit het buitenland zijn al gechipt om Nederland in te mogen. Kiest u voor een hond van onze stichting is deze op naam van onze stichting  RSDR tijdelijk geregistreerd . Na de overdracht van de hond aan de adoptant, is de adoptant verplicht de hond binnen 14 dagen te registreren op zijn/haar naam bij een officiële databank voor gezelschapsdieren. Daarna  zijn adoptanten verplicht om veranderingen zoals een verhuizing, overlijden van de hond  zelf door te geven aan de databank. Doet men dit niet dan is men in overtreding en riskeert men een boete.

 • Een grote verandering: De belangrijkste consequenties van het hebben  van een hond is dat het u tijd kost en dat u altijd rekening  zult moeten houden met de hond. Een hond zal in uw huishouden meedraaien als een extra gezinslid. Dat is natuurlijk erg gezellig, maar het kan betekenen dat u minder vrij bent in uw doen en laten. De hond moet immers bijtijds worden uitgelaten, hij moet eten, en u kunt dus ook niet meer zo gemakkelijk onverwachts een weekendje weg. Als u de hond meeneemt op vakantie, kunt u soms een museum of bezienswaardigheid niet in omdat de hond niet mee mag. Daar staat tegenover dat u een reden hebt om het huis uit te gaan voor een lekkere wandeling, dat het leuk is om met de hond te spelen of te sporten, dat een hond structuur biedt en dat er iemand is die blij is als u thuis komt. Een hond verandert uw leven. Maar als u een goede doordachte keuze maakt en u alles goed voorbereidt, dan is dat een verandering waar u blij mee zult zijn.

 • U heeft gekozen voor een kruising uit het buitenland: Belangrijk is om te weten dat een hond uit een asiel zowel uit het buitenland als uit Nederland vaak het een en ander heeft meegemaakt, of te wel een rugzakje heeft mee te dragen. Vraag daarom altijd of er achtergrond informatie beschikbaar is. Een stichting zal deze informatie altijd geven indien bekend. Vaak worden jonge dieren als wees gevonden en van de straat gered, hierdoor zal er vaak geen informatie zijn over de ouders of voorouders, ook welke kruisingen in de genen zitten is vaak niet te achterhalen. Er zal met deze honden veel en intensief  gewerkt moeten worden, met veel liefde en consequent zijn groeien zij haast altijd uit tot de trouwste hond die je je maar kan bedenken.

 • Laat u niet verleiden: Door zielige foto’s van dieren die buiten moeten leven en geen eten hebben.  Adopteer een hond met uw verstand en niet met uw hart. De honden van de trieste zielige plaatjes zijn normaal gesproken al van de straat en mensen zoeken een mandje voor ze. Check eerst of u te maken heeft met een legale stichting en of het niet een particulier betreft die zomaar een hondje aanbied. Die misbruik maakt van uw goede wil een dier een fijn thuis te geven. Maar ook de te mooie praatjes en plaatjes van zogenaamde fokkers die adverteren met ras pups op advertentie sites pas op, dit zijn hondjes van broodfokkers of uit puppiefabrieken in het Buitenland,  vaak illegaal met valse paspoorten het land binnen gebracht. De advertenties zijn te herkennen aan het aanbieden van meerdere rassen . Een goede fokker heeft niet meer dan 1 of 2 rassen waar hij mee fokt, heeft de puppies in huis zodat zij al enigszins gesocialiseerd worden, laat u kennismaken met de moederhond en zorgt voor een schone ligplaats voor de puppies.

 • Bent u er klaar voor: Voor u de hond in huis krijgt is het verstandig dat u alles klaar heeft staan. Op die manier heeft de hond meteen een eigen plekje om aan te kunnen wennen. Ook is het handig om vooraf met het hele gezin vast te stellen welke regels er zullen gaan gelden voor de hond. Zo weet iedereen wat er wel en niet mag en dat is voor de hond wel zo duidelijk.
  Zorg dat uw huis en rondom het huis hond proof is, leg waardevolle spullen  buiten bereik van de hond, en berg vloerkleden  op totdat de hond zindelijk is. Voorkomen is een stuk eenvoudiger dan het weer afleren.