Reageren bij ongewenst gedrag

 

Houd bij ongewenst gedrag twee essentiële zaken in de gaten

 

Wanneer u iedere keer dat uw pup een overtreding maakt, reageert op zijn ongewenste gedrag, geeft u dat gedrag toch heel veel aandacht. Voor dat u het weet maakt u van het ongewenste gedrag een gewoonte. Honden kunnen daardoor expres een theedoek stelen, kluiven op stoelpoten en zelfs onzindelijk lijken. Veel beter is het weg te lopen, dat is het matigste onlustgevoel dat u uw hond kan geven. Honden leren door ervaring. Wanneer een onlustgevoel onmiddellijk volgt op een bepaald gedrag, zal de hond leren dat gedrag niet meer te vertonen. Wanneer een hond bijvoorbeeld zijn staart tussen de autodeur krijgt, gebeurt dat hem maar een keer. De volgende keer zal hij met een snel draaiende beweging van het lijf zorgen dat hem dit niet meer gebeurt. Wanneer een hond van een kat een haal over de neus krijgt, weet hij dat een kat geen speelgoed is. Valt hij in een sloot, dan weet hij

dat je niet over het water kunt lopen. Zo leert hij razendsnel en ontwikkelt goede maar ook ongewenste gewoontes. Ongewenste gewoontes ontstaan doordat er juist een lustgevoel aan een bepaald gedrag wordt. Wanneer uw hond lekkere luchtjes uit de vuilnisbak in zijn neus krijgt, en hij slaagt er per ongeluk in met zijn gekrab het deksel van de emmer af te krijgen of de emmer gooien, is de basis gelegd voor een verkeerde gewoonte: de vuilnisbak te plunderen zo gauw hij de kans heeft. Zou hij echter de eerste de beste keer dat hij dat probeerde verschrikkelijk geschrokken zijn, doordat u iets met veel lawaai tegen die vuilnisemmer gooit of misschien zelfs tegen de hond aan, dan zou hij het verder wel nalaten ooit nog bij die emmer in de buurt te komen. Ook kunt u een busje met knikkers op scherp zetten, of een beker met gevuld water. Op het moment dat hij de emmer laat wiebelen met zijn gekrab, valt het busje met veel kabaal naar beneden of loopt het water over zijn kopje.

Dat vindt hij zeker onplezierig en hij zal zijn gedrag niet meer vertonen. Ongewenst gedrag komt zo gewoon niet tot ontwikkeling, omdat het zelf de oorzaak is van onlustgevoel. Let wel op dat het hondje niet in de gaten heeft dat u die correcties geeft of er iets mee te maken heeft. Kijk gewoon de andere kant op als u iets gegooid heeft wat hem aan het schrikken maakte. U hebt er gewoon niets mee te maken. Wanneer de pup stiekem op de bank kruipt en u wilt dat niet hebben, kunt u die bank minder aangenaam maken door er gewoon wat harde voorwerpen op te leggen. Een strook aluminiumfolie doet wonderen, omdat het geknisper en gekraak van het papier door veel honden onaangenaam wordt gevonden. Maar nog beter is om uw hondje in de bench te doen als u niet op hem kunt letten. Het voorkomt zoveel problemen in de toekomst. Het bespaart u enorm ergernis en energie.