PERSBERICHT

 

Dierenasiel bedreigd met sluiting slaat noodkreet

 

Zwerfdierenopvang Rudozem Street Dog Rescue (RSDR) is een noodinzameling gestart om te voorkomen dat ze gesloten moet worden. Door een nieuwe wet moet de opvang officieel geregistreerd worden als opvang.

Het asiel in Bulgarije wordt geleid door een Engels echtpaar Tony & Diane Rowles. In Bulgarije leven enorm veel zwerfhonden en -katten onder erbarmelijke omstandigheden. RSDR vangt deze dieren op, geeft ze de verzorging en aandacht die ze nodig hebben en zoekt een blijvend thuis voor ze in Nederland, België of Engeland, zodra ze daar aan toe zijn. Vorige week werd RSDR medegedeeld dat ze met onmiddellijke ingang geen dieren meer mogen vervoeren buiten Bulgarije. Door deze regelgeving kan RSDR in de toekomst geen straatdieren meer opnemen en plaatsen.

RSDR oprichter Diane Rowles: “Er zijn duizenden dieren op straat die lijden en onze hulp nodig hebben. RSDR heeft sinds 2009 al meer dan 1500 dieren herplaatst in andere landen. De toekomst van de straatdieren in Bulgarije is nu onzeker”.

Volgens de Europese wetgeving, mag elke persoon, fokker of instelling die een TRACES registratie heeft, dieren die geschikt zijn bevonden voor export, vervoeren naar lidstaten. TRACES zorgt ervoor dat de dieren bedoeld voor export zijn gechipt, geregistreerd en in goede conditie verkeren. RSDR vervoert  hun dieren al sinds 2014 op deze Europese, goedgekeurde manier. Echter door de nieuwe Bulgaarse wetgeving, is dit niet langer mogelijk tenzij het asiel ook een tracesregistratie krijgt.

Diane vervolgt: “RSDR is in Bulgarije geregistreerd als stichting en heeft al sinds 2011 een vergunning om dieren te houden in onze opvang. We komen niet in aanmerking voor de registratie als particulier asiel, totdat het asiel is gerenoveerd en voldoet aan alle Europese normen. We zijn al jaren bezig met geld inzamelen om de nodige verbouwingen te realiseren en hebben al vele aanpassingen gedaan. Om alle renovaties in een keer te doen, is naast heel veel werk, ook enorm duur. We hebben simpelweg onvoldoende geld”.

Afgelopen zondag zouden er 30 geadopteerde dieren aankomen in Nederland, België en Engeland. Dit transport is echter op het laatste moment geannuleerd. De adoptanten zijn nu in afwachting van nieuws over wanneer ze de door hen geadopteerde kat of hond in de armen kunnen sluiten. Bijvoorbeeld straathond Jigger, die in 2011 is gered door RSDR en een van de langzitters is, zou op deze rit meegaan. De nieuwe baasjes van Jigger zeggen: “We zijn er helemaal kapot van, maar we zullen er alles aan doen Jigger thuis te krijgen”.

RSDR concentreert zich nu op het renoveren van het resterende deel van het asiel, zodat ze voldoen aan de EU standaard en ze de registratie kunnen afronden. Om dit te realiseren, is er veel geld nodig. RSDR krijgt geen subsidie dus is volledig afhankelijk van donaties, sponsors en van een netwerk aan vrijwilligers in Nederland, België en Engeland. Er is geschat dat RSDR minstens 25.000 euro nodig heeft. De Rowles zijn in overleg met lokale aannemers om de exacte kosten te bepalen, die mogelijk nog hoger zijn.  

In de tussentijd heeft RSDR alvast een fundraisingcampagne opgezet https://www.youcaring.com/saveourshelter en ze gebruiken hashtags #saveourshelter #RSDR op social media zoals Facebook, Twitter, Pinterest en Instagram om zoveel mogelijk geld in te zamelen en aandacht voor deze situatie te vragen.

Over RSDR:

Rudozem Street Dog Rescue (RSDR) is opgestart door het Engelse echtpaar Diane en Tony Rowles in 2009, toen ze zagen hoe noodzakelijk hulp aan de mishandelde straatdieren in Bulgarije was. Sinds de oprichting van het asiel, hebben de Rowles duizenden honden en katten gered en herplaatst in Nederland, België en Engeland. Ook verzorgen ze een aantal permanente bewoners in het asiel, dieren die niet meer geplaatst kunnen worden door gedragsproblemen. Aangezien er niet voldoende ruimte is om alle dieren op te nemen, voert RSDR dagelijks vele straathonden- en katten. In 2016 is er een documentaire over RSDR gemaakt door de Canadese Erin Parks. Deze documentaire “Finding Shelter” heeft de 3e prijs gewonnen bij de Animal Film Festival Awards. http://www.findingshelter.net/

Contact pers:
RSDR Co-Ordinator, Anita Weber, email streetdogresue@gmail.com

RSDR Co-Ordinator(Nederland), Ineke Kleij,  email rsdr.nl.team@gmail.com

RSDR media Mail: mirandarsdr@gmail.com

Facebook: RSDR Nederland

Website: : www.streetdogrescue.com , www.rsdrnederland.nl 

 

PERSBERICHT
PDF – 95,0 KB 436 downloads