Bij RSDR proberen we continue manieren te bedenken het leven van de honden en katten in Bulgarije te verbeteren. Op de korte termijn betekent dit dat we ons zoveel mogelijk moeten concentreren op de adopties van de dieren. We moeten namelijk ruimte vrij maken in een gedeelte van de opvang waar de muren en vloeren gepleisterd moeten worden, waar een afvoersysteem aangelegd moet worden en hokken gebouwd moeten worden. We hebben op dit moment meer dan 200 dieren in de opvang en om deze verbouwingen te realiseren, moeten we zeker terug naar de helft. Inmiddels is de buitenomheining vervangen, ook de uitrenvelden en de hekken die door een storm verwoest waren vorig jaar, zijn hersteld.

 

Maar op de langere termijn heeft RSDR nog veel bredere en grotere doelstellingen!

We zouden graag een voorlichtingsprogramma opzetten voor de lokale scholen in Rudozem en zo de kinderen informeren over straathonden. Helaas hebben we nog geen toestemming hiervoor kunnen regelen en we willen niet teveel aandacht op onszelf vestigen, totdat de opvang voldoet aan de opgelegde EU eisen. Hopelijk kunnen we dit in de toekomst oppakken als we verder in gesprek gaan met de lokale instanties.

We zouden ook dolgraag een kliniek starten om een castratie- en sterilisatieprogramma op te zetten, zodat we de hondenpopulatie kunnen reduceren. Zodra de opvang voldoet aan de EU eisen,gaan we ons hier op richten. Dit moet uiteraard in samenwerking met de lokale dierenartsen gebeuren. Deze zullen bijgeschoold moeten worden in de nieuwste castratie/sterilisatiemethodes en er zal een kliniek moeten zijn van waaruit zij kunnen werken.

Veel lokale bewoners in Rudozem zijn ontzettend arm en kunnen een castratie of sterilisatie niet betalen voor hun honden. Er is geen dierenarts in Rudozem die teefjes kan steriliseren, dus dat zou betekenen dat ze 5 uur moeten rijden naar Plovdiv. We willen te zijner tijd de inwoners van Rudozem aanbieden hun dieren te laten helpen bij onze kliniek, zodat het aantal pups gereduceerd word. Daarnaast hopen we op die manier een goede samenwerking teweeg te brengen tussen ons en de lokale gemeenschap. Het begin is gemaakt door dierenkliniek “Dogs Trust” die hun brochures (in het Engels en Bulgaars) over castratie/sterilisatie beschikbaar heeft gesteld, zodat wij deze aan kunnen bieden aan de lokale bevolking.

Naast het helpen van de honden (en katten) in Rudozem, zouden onze toekomstplannen ook de veiligheid en gezondheid van de mensen hier bevorderen. Er zullen minder straathonden zijn en degenen die overblijven, zullen dan gevaccineerd en behandeld tegen parasieten zijn.

Dierenwelzijn in Bulgarije en vooral met betrekking tot de straathonden, heeft nu wereldwijde aandacht. De gemeente in Rudozem zou alleen maar voordeel hebben door met een stichting als die van ons samen te werken en deze te steunen. Hoewel we ons realiseren dat de mentaliteitsverandering van de bevolking hier niet over één nacht ijs gaat, merken we al wel kleine veranderingen. Pups die eerst werden doodgeslagen, doodgeschoten of simpelweg op straat achtergelaten werden om te verhongeren, worden nu bij onze opvang afgegeven of aan ons overhandigd op straat.

We proberen als voorbeeld te dienen en te laten zien hoe het ook kan en we proberen ons vast te houden aan de gedachte dat als je iets wilt veranderen in de wereld, je ergens zult moeten beginnen.

Indien je ons wilt helpen met een kleine bijdrage t.b.v. de renovatie om zo een stap dichter bij al onze doelen te komen, kun je een gift overmaken op NL13INGB0008654223 (BIC: INGBNL2A) t.n.v. D. Beijer, Amsterdam o.v.v. “RSDR renovatie”.

Dank je wel!!