INTRODUCTIE NIEUWE HOND IN ROEDEL

 

Als u een nieuwe hond introduceert in uw bestaande roedel moet u dat goed begeleiden.

Veel mensen vinden het moeilijk een nieuwe hond in hun bestaande roedel te introduceren. Het is vanzelfsprekend dat de mensen die deel uitmaken van de roedel een hogere status hebben dan de honden, maar ook tussen de honden onderling bestaat een rangorde. Soms komt die tot stand zonder dat u er erg in heeft. Maar honden kunnen ook een strijd voeren om de hoogste rang en vertonen dan agressief of vijandig gedrag.
Daarom is het heel belangrijk de honden op neutraal terrein kennis met elkaar te laten maken.

 

Als de bestaande roedel de nieuwe hond pas te zien krijgt op de dag dat hij aankomt, is het verstandig ze direct aan elkaar voor te stellen. Zoek daar wel een neutrale omgeving voor uit. Vermijd plaatsen waar u met de bestaande veel komt. Hulp van iemand die rustig is en ervaring heeft met honden is aan te raden. Dan kan de een zich met de nieuwe hond en de ander met de bestaande roedel bezig houden.

Heeft u een roedel met meerdere honden, dan is het raadzaam het nieuwe lid van de roedel aan iedere hond apart voor te stellen. Bij deze ontmoeting moet men erop letten dat beide honden dezelfde status hebben is de nieuwkomer aan de lijn dan dient de andere hond ook aan de lijn te zijn. Beloont u de ene hond dan moet de andre hond ook beloont worden. Zo onderstreept u ook uw roedelleiderschap binnen de roedel.

 

De honden moeten ook de gelegenheid krijgen elkaar te leren kennen. Dit kan gepaard gaan met grommen zorg ervoor dat u niet bezorgd reageerd. Als u als roedelleider ontspannen blijft toont u uw kwaliteiten als roedelleider.
Uiteindelijk zullen de honden met elkaar gaan spelen en zelfs genieten van elkaar.

 

Hoe langer zo'n ontmoeting kan duren hoe beter meer uiteindelijk moet u toch naar huis toe. Maak de reis gezamelijk. Is de oude hond afwijzend en stel u bent met de auto naar de ontmoetingsplaats gekomen zet dan eerst de nieuwe hond in de auto. Onstaan er spanningen tijdens het terugrijden zet de nieuwe hond dan op een andere plek. Eenmaal thuis laat u beide honden tegelijk los en laat ze als u die heeft nog even in de tuin. Geef ze de gelegenheid elkaar te leren kennen, maar blijf er zelf wel bij.

Soms kunnen honden in het begin niet goed met elkaar overweg dan is het voor u als eigenaar een oefening van gezond verstand gebruiken en flexibel zijn. Als de honden direct goed met elkaar overweg kunnen zullen ze vlak bijelkaar slapen.