KARAKACHAN

Als het over de Karakachan gaat, dan gaat het over een van de oudste Europese hondenrassen. Deze hond stamt af van de honden van de Thraciërs, dit zijn de oudste bewoners van het balkan schiereiland. Deze zijn bekend als veefokkers, maar ook als drijvers. Het ras staat namelijk bekend als goede drijver. Ze vinden het heerlijk om de kudde bij elkaar te houden. Het zijn zelfstandige werkers en hun belangrijkste taak is het beschermen van de kudde. Deze taak voeren zij geheel zelfstandig uit.

De ervaring die wij hebben met de Bulgaarse Karakachan, oftewel Bulgaarse Herder, is anders dan sommige rasbeschrijvingen aangeven. Daarom hieronder de beschrijving zoals wij de Karakachan uit de Rudozem-regio kennen. Karakachans zijn alleen geschikt voor ervaren hondeneigenaren.

Raskenmerken

Het ras staat bekend om het bewaken, hoeden, drijven en bij elkaar houden van de kudde. De Karakachan is een zelfstandige werker. Zijn belangrijkste taak is het bewaken van de kudde. Alles wat niet bij de kudde hoort, wordt luidt blaffend op afstand gehouden en indien nodig zijn Karakachans bereid om te vechten. In ontspannen houding draagt de Karakachan zijn staart laag en de oren zijn liggend. Bij onheil maakt de Karachan zich extra groot, staart gaat fier omhoog, oren naar voren. De Karakachans hebben een enorm diepe/zware blaf. De kleur van Karakachans is oorspronkelijk zwart-wit, maar kruisingen kunnen ook bruintinten in de vacht hebben. De schofthoogte is gemiddeld tussen de 60 en 75 cm hoog, de Bulgaarse Karakachans zijn doorgaans iets kleiner.

Karakter

Het karakter van de Karakachans is sterk en onverschrokken. Door zijn zelfstandige karakter kan het lastig zijn om hem te trainen en ook al is hij perfect getraind, hij zal toch zelf beslissingen nemen die lijnrecht op de wens van de baas ingaan. Door zijn eeuwenoude functie als waker, is hij van nature terughoudend naar vreemden. Is een Karakachan mishandeld geweest door mensen of heeft hij zijn socialisatie volledig gemist, dan kan hij blijvend angstig zijn voor mensen. Dit moet met geduld en zonder verwachtingen begeleid worden. Juist dan is het belangrijk dat de hond bij zijn eigenaar veiligheid voelt en het niet nodig vindt om in de verdediging te schieten.

Gebruik/functies

Bewaking, kudde bij elkaar houden. We weten dat de Karakachans in het zuiden van Bulgarije overdag de kudde bewaken. 's Nachts worden de schapen naar een schuur gebracht. De honden worden buiten de schuur gehouden en niet vastgelegd. Zij zoeken zelf hun plek voor de nacht, die een heel eind van de kudde vandaan kan zijn, de herder gaat niet met ze mee. 's Ochtends voegen zij zich weer bij de kudde. Deze honden kennen alleen hun eigen mensen (herders) en de kudde. Zij zijn niet benaderbaar door anderen. In de RSDR shelter zijn een aantal volwassen Karakachans opgevangen die nooit geschikt zullen zijn voor plaatsing. Mogelijk hebben zij hun eerste jaren met een kudde doorgebracht.

Lichaamsbeweging

De honden zijn snel en hebben heel wat beweging nodig. Ze gaan graag uren wandelen en dan liefst in het buitengebied waar ze weinig mensen tegenkomen. Sommige Karakachankruisingen kunnen in de stad gehouden worden, als er maar genoeg met ze gewandeld wordt.

Verzorging

Karakachans hebben een langharige vacht die een wekelijkse borstelbeurt nodig heeft. Achter de oren kunnen snel ongemerkt klitten ontstaan, dus het is belangrijk dat er tijd wordt vrijgemaakt voor een zorgvuldige vachtverzorging. Regelmatig naar de trimsalon kan daarbij helpen.

Omgang met kinderen

Karakachans kunnen prima maatjes zijn voor eigen kinderen. Het is belangrijk ze er zo jong mogelijk aan te laten wennen. En alle gangbare omgangsregels tussen kinderen en honden te hanteren. Denk er vooral aan de hond en kind(eren) nooit zonder toezicht samen te laten. Aangezien de Karakachan eigen mensen beschermt, kan het zijn dat de Karakachan vreemde kinderen niet in huis accepteert. Extra voorzichtigheid of apart houden is een vereiste wanneer kinderen komen spelen. 

Ik wil een karakachan(kruising)

U heeft bovenstaande gelezen en wilt graag een Karakachan(kruising). Bedenk dan vast waar u de hond kan laten als u gewenst bezoek wilt ontvangen. Richt een aparte ruimte in huis in waar de hond zich terug kan trekken als hij niet van bezoek houdt. Sommige Karakachans zullen prima zijn met bezoek, andere helaas niet. Bedenk hoeveel tijd u per dag aan de hond wilt besteden. Ga uit van twee uur wandelen per dag en u bent extra tijd kwijt aan een gedegen training. Past dat in uw dagelijkse routine?

Wees ervan bewust dat een Karakachan een voortdurende socialisatie op mensen nodig kan hebben. Het is niet 'klaar' na twee maanden intensieve begeleiding, het zal altijd een aandachtspunt zijn.

Denkt u dat u een Karakachan een goed thuis kan bieden? Vul dan gerust vrijblijvend een aanvraagformulier in of mail. Karakachans kunnen voor de juiste persoon geweldige honden zijn!