Herders zijn vrolijke honden, aanhankelijk, de hele dag actief. Het liefst zijn ze altijd bij de baas en ze zijn altijd oplettend. Ze hebben ook een goed gevoel voor rangorde en zijn daardoor gehoorzaam en werkwillig. Maar dat betekent wel dat hij een echte baas boven zich moeten hebben staan. Ook komen we in de algemene beschrijving de term met intelligente uitdrukking en levendig temperament tegen.

En deze intelligentie mag niet onderschat worden. Wolven leven in roedels met een roedelleider. De overige dieren in de groep hebben ieder hun eigen plaats, de zogenaamde rangorde.

Herder heeft ook nog een sterk gevoel voor leiding en rangorde. Het is niet een hond voor iedereen.
Hij heeft een duidelijke leiding nodig. Ontbreekt die leiding dan zal hij zelf het heft in pootjes nemen.

Hij is in staat veel te leren, leert snel en wil ook best graag gehoorzamen, maar als hij zich verveelt, zoekt hij nogal eens zijn eigen spel. Het is een zeer waakse hond, maar als de baas erbij is, is het een allemansvriend.

Opvoeding


Door zijn karaktereigenschappen heeft hij een consequente opvoeding nodig, met name ook om deze eigenschappen in de juiste richting te kunnen ontwikkelen. In alle delen van ons land zijn Kynologenclubs waar gehoorzaamheidscursussen gevolgd kunnen worden of andere takken van hondensport, zoals Gedrag & Gehoorzaamheid, behendigheid, fly-ball, e.d. Omdat de  Herder snel tekenen van verveling vertoond, is het van belang om in de oefeningen veel variatie te brengen. De hond vraagt een omgeving waarin wat de beleven valt, zonder dat zal hij niet alert, vrolijk en actief zijn. Lange wandelingen, naast de fiets, met de baas mee in de auto, hij zal alles waarderen en zich tot een fijne kameraad ontwikkelen.