GONCHE(Bulgaarse jachthond)

Bulgarian Scenthound – the hunter’s dream

Bulgaarse zweethond - droom van de jager

De Bulgaarse zweethond is een grotendeels onbekend ras , maar een zeer vakkundig jachthonden ras dat erg populair is in de Balkan . De scenthound staat bekend als een "Gonche" in de moedertaal. Dit betekent zoiets als "achtervolger", "tracker" en zijn uiterlijk impliceert ook een zekere mate van schattigheid !

Wat voor honden zijn het?

Gonche honden zijn veerkrachtig jachthonden. Zij is het meest populaire jacht ras in Bulgarije en worden voornamelijk gebruikt voor het bij elkaar houden van de wilde varkens. De Bulgaarse speurhond is ook bekend als de " Mad Bos zweethond ", omdat Mad Forest (Ludogorie) de belangrijkste regio is waar het ras werd gehouden.

Uiterlijk

Ook al staan Gonches ​​bekend als speurhonden, ze hebben de elegantie van een echte windhond, met een elegant, slank lichaam, en een aërodynamische hoofdvorm voor hoge snelheden. Hun vacht is kort en eenvoudig te onderhouden er komen verschillende kleur patronen van zwarte en bruin , waardoor ze een Rottweilerachtig uiterlijk hebben. Gonches zijn echter slechts middelgroot en hebben een zachtaardig karakter.


karakter

De Bulgaarse Gonche is eerder te goedmoedig voor een jachthond en raakt erg gehecht aan zijn baas. Deze honden zijn ook tolerant tegenover andere mensen. Veel professionele jagers trainen hun Gonches om alleen hun eigen opdrachten volgen.

Oorsprong

De oorsprong van de Bulgaarse Gonche is relatief onbekend. Het ras is in de regio al eeuwen populair, maar na de bevrijding van Bulgarije verlieten veel Turken het onlangs bevrijde land, met hen hun jacht en het fokken van honden. Veel inspanning waren nodig voor het behoud en het herstel van het ras.

Tegenwoordig zijn er veel theorieën over de oorsprong van Gonche honden, sommigen zetten hun voorganger terug in de tijd van de oude Thraciërs meer dan 1500 jaar geleden. Wat ook het geval is, de honden die de oude Bulgaren en de Turken met zich meebrachten uit Azië heeft de moderne uitstraling van het ras sterk beïnvloed.

Natie van de hond

Het Gonche ras is zeer populair in Bulgarije, maar nog steeds niet officieel erkend buiten het land. Echter, er zijn stappen gezet en er is hoop dat de Gonche zal volgen in de voetsporen van de Bulgaarse herder(Karakachan), dat is een ras dat voortdurend wint aan populariteit.

Ben je een jager, dan is deze hond de ideale keuze voor u - Gonches zijn nr. 1 in Bulgarije voor een reden ! Deze honden kunnen worden getraind om te jagen in ruig terrein en combineren de eigenschappen van geur en zicht.

Een goed getrainde Gonche maakt hem ook een goed huisdier, en kan aangenaam gezelschap en kameraadschap bieden. Het is belangrijk om te weten wat je zoekt, want jachthonden vereisen een specifieke opleiding en als deze opleiding erbij in is geschoten kan het zijn dat de hond niet meer geschikt is als huisdier aangezien het een te sterke prooidrift ontwikkeld kan hebben.


Professionele CV

Als de Bulgaarse zweethond echt een CV kon schrijven, zou deze een zeer lange lijst van referenties omvatten. Turken, Bulgaren en misschien zelfs Thraciërs hebben deze honden gebruikt voor de jacht en de natuurlijke selectie heeft bewezen dat dit het beste Balkanras is voor de taak. Het Gonche ras beschikt over een groot uithoudingsvermogen en is daarom nu het meest populaire jachthondenras in het land.

Jagen zit diep in de genen van deze honden: honderden jaren geleden, werd een Gonche hond "officieel" erkend als jachthond na het slagen van een examen. Het examen hield in dat er drie keer een haas werd vrijgelaten en de hond moest achter de haas aanrennen en deze terugbrengen naar de jager. Als het de hond lukte, werd hij erkend als een Gonche .