Schimmelinfecties (ringworm) bij kat

Schimmelinfecties komen vaak voor bij de hond en kat. Bij de mens uit zich dit in de typische ringvormige huidontsteking (vandaar de naam ringworm). Bij de hond en kat zien we ringworm meestal niet als dusdanig.

 

Wat is ringworm?

Ringworm is een schimmelinfectie. Er zijn drie belangrijke types; Trichophyton mentagrophytes, microsporum canis en microsporum gypseum.

 

Hoe raakt een dier besmet?

Schimmels planten zich voort via sporen. Deze sporen kunnen jarenlang overleven en zijn moeilijk te doden. Dieren raken dus meestal besmet via de omgeving, maar kunnen ook besmet worden door besmette dieren.
Ringworm treedt veel vaker op bij dieren met een verminderde immuniteit. Daarom zien we dit vaker bij jonge dieren, oudere dieren of dieren met een andere ziekte.

 

 

 

Hoe ziet een schimmelinfectie er bij de hond of kat uit?

Ringworm presenteert zich vaak als een kaal, schilferende plek. Echter, soms kunnen dieren over het hele lichaam huidproblemen hebben in de vorm van kaalheid, schilfering en soms jeukende plekken.

 

 

Hoe stellen we de diagnose?

  • Door middel van een kweek op haren en schilfers.
  • Door microscopisch onderzoek.
  • Via een Woodse lamp. Dit is een UV lamp die in ongeveer 50% van de infecties een typische oplichting geeft van besmette haren.

Hoe behandelen we ringworm? 

  • Schimmels produceren zeer veel sporen. Het eerste doel is dit te stoppen of te verminderen. Door de plekken (en soms het hele dier) te scheren en met schimmeldodende shampoo’s of zalven te behandelen zorgen we ervoor dat er geen nieuwe sporen in de omgeving terecht komen. Vaak wordt hiervoor ketoconazole gebruikt.
  • Daarnaast behandelen we de hond of kat met schimmeldodende middelen. Itraconazole is een stuk veiliger dan oudere produkten zoals ketoconazole of griseofulvine. Een nadeel is dat dit wel een duurder middel is. Er moet vaak gedurende meerdere weken behandeld worden. Indien er meerdere dieren in huis zijn moeten alle dieren behandeld worden.
  • Als laatste moet de omgeving behandeld worden. In de omgeving van een met schimmel besmette hond of kat liggen zeer veel schimmelsporen. Door goed te stofzuigen en de omgeving te behandelen met verdunde bleek of ketoconazole kan het aantal sporen teruggebracht worden.