Kat geadopteerd van stichting RSDR

In principe zijn onze katten allemaal binnen katten, zij leven onder soortgenoten in een kattenkennel in de opvang, of indien zij extra verzorging en aandacht nodig hebben in het woonhuis van Diane en Antony Rowles.

Katten die in het woonhuis verzorgd worden/werden zijn honden gewend.

Al onze katten zijn ± 4 maanden oud of ouder en volledig gevaccineerd, inclusief rabiës, zijn gechipt en hebben een officieel Europees Dieren paspoort.
Voor vertrek uit de opvang worden zij extra ontwormd, behandeld tegen vlooien en onderzocht door een erkende dierenarts. Indien zij gezond worden verklaard, wordt er een officiële gezondheidsverklaring afgegeven waarmee de dieren mogen reizen. Zonder dit formulier mogen zij niet geïmporteerd worden. Meer informatie hierover is te vinden op de site van de rijksoverheid, onder TRACES.

GEVAREN IN EN ROND HET HUIS

Ook in en rond het huis schuilt gevaar voor kat en kitten. Ongelukjes zitten in een klein hoekje en dat geldt zeker voor de onderzoekende, nieuwsgierige kat. Zie ook de volgende lijst met voor katten giftige planten, kruiden en struiken. En het overzicht Eerste Hulp Bij Ongelukken (EHBO) bij vergiftiging.

Om te voorkomen dat katten of kittens gevaar lopen, gewond raken of erger, hieronder een aantal nuttige tips om de gevaren in en rond het huis te beperken.

Aluminiumfolie. Propjes van aluminium folie zijn een favoriet speeltje van de doorsnee kat. Ze kunnen er echter kleine stukjes van binnenkrijgen wat hun gezondheid ernstig in gevaar brengt.

Balkon. Scherm uw balkon af met kippengaas om te voorkomen dat uw kat ongewild de buurt gaat verkennen of een aantal verdiepingen naar beneden valt. Immers, ook katten kunnen vallen!

Bontmuisjes. Verwijder eerst de plastic onderdelen voordat het aan de kat gegeven wordt. Vraag voor aankoop na of het niet van echt bont is gemaakt; u wilt met uw aankoop toch niet bijdragen aan dierenleed?

Botjes. Geef uw kat geen (kippen)botjes. Deze kunnen versplinteren en zo veel schade aan bek, keel en ingewanden aanrichten.

Brandende kaarsen. In menig huishouden heeft de vacht van een kat vlam gevat doordat deze te dicht langs een brandende kaars liep. Snel ingrijpen van de eigenaar voorkwam erger leed. Doof brandende kaarsen als u de kamer verlaat en let er op dat uw kat er niet te dicht in de buurt van komt!

Cactussen. De stekels, ook de ragfijne, van een cactus kunnen een kat behoorlijk verwonden.

Cadeaulint. Bijzonder leuk om mee te spelen maar het is echter onverteerbaar en heeft scherpe randen. Het is dan ook raadzaam dit niet als kattenspeeltje te gebruiken.

Deuren. Een plotselinge windvlaag kan een deur doen dichtslaan. Als er een kattenpootje of -staart tussen zit, is het leed niet te overzien. Houdt bij het openen en sluiten van ramen en deuren dus rekening met de huisdieren. De aanschaf van een deurstopper is geen slecht idee.

Draadjes. Erg leuk om mee te spelen maar berg het daarna weer veilig op. Als het in de maag of darmen van een kat of kitten terecht komt, kan het enorme, inwendige schade veroorzaken met de dood tot gevolg.

Elektrische snoeren. Niet alleen de apparatuur houdt schade over als het snoer door vlijmscherpe kattentandjes wordt doorgebeten, ook de kat krijgt een forse klap.

Elastiekjes. Ook hiervoor geldt: onverteerbaar. Niet aan de kat geven dus.

Fornuis. Laat hete pannen niet onbeheerd achter. Zet iets op een afkoelende elektrische kookplaat en wees voorzichtig met vuur (bij koken op gas).

Gezondheid. Het onderwerp hoort hier eigenlijk niet thuis, maar we kunnen het  niet vaak genoeg melden. Katten zijn gewoontedieren dus verandering van gedrag of gezondheid is vaak de indicatie van een groter probleem. Ga tijdig naar de dierenarts.

Glaswerk. Scherven brengen geluk. Helaas geldt dat niet voor onze viervoeters, want de soms ragfijne splinters kunnen hun pootjes fors verwonden.

Grasaar. De zaadhalmen van de wilde haver kunnen in ogen of oren van de kat terecht komen. Deze grasaren, ook wel graskruipers genoemd, kunnen door de huid / slijmvliezen heen dringen en ontstekingen veroorzaken.

Kantelramen. Laat nooit een kantelraam onbewaakt open staan. Als een kat probeert naar buiten te komen, en deze komt klem te zitten, kan dat veel vervelende en zelfs dodelijke gevolgen hebben.

Kattenbakgrit. Klontvormend en ander absorberend kattenbakgrit is zéér gevaarlijk voor kittens. Als een kitten in z'n onwetendheid het grit opeet, komt het in het maag- darmkanaal terecht met in de meeste gevallen de dood tot gevolg. Er zijn al heel veel kittens hieraan overleden.

Kerstboom. Niet alleen zéér aantrekkelijk om in te klimmen (en dan met boom, ballen en al vervolgens om te donderen of in de lichtjes verstrikt raken en dan met kerstboom achter zich aan door de kamer hollen), de kerstboom is ook giftig voor de kat. De naalden van de dennenboom zijn namelijk giftig. Ook aan het water waar de naalden in vallen, geven ze deze gifstoffen af. Zorg er dus voor dat de kat hier niet van kan drinken.Kerstversiering. Hoe interessant het ook voor de kat is, kerstversiering is gevaarlijk. De ballen kunnen breken waardoor het glas de kattenpootjes beschadigt. Ook zaken als engelenhaar en 'zilveren sliertjes' dienen - ze zijn onverteerbaar - buiten het bereik van de kat te blijven. De lampjes kunnen breken en er kan kortsluiting ontstaan.

Koorden. De koorden van Luxaflex of lamellen kunnen een kat tijdens het spel verstikken. Er zijn trieste gevallen bekend van katten die zo aan hun einde zijn gekomen.

Halsbanden. Bandjes zonder elastisch, uitrekbaar stukje zijn bijzonder gevaarlijk voor de kat. In hun spel kunnen ze ergens achter blijven hangen met de halsband en zo stikken. Er zijn helaas al meerdere katten zo aan hun einde gekomen.

Hengeltjes. Hengeltjes met een muisje of iets anders interessants aan een elastiek dienen na het spelen opgeborgen te worden. De kat kan er in verstrikt raken en zelfs stikken.

Honden. Sommige honden zijn bijzonder agressief tegen katten en vallen ze zelfs aan.

Hulpdiensten. Waarschuw de hulpdiensten (politie, brandweer, ambulance) met een sticker of bordje bij het raam dat er zich huisdieren in de woning bevinden. U kunt dit zelf maken of bestellen bij de Koningin Sophia-Vereeniging tot bescherming van Dieren.

Insecticiden. Bijzonder schadelijk voor het milieu én onze kat

Medicijnen. Ook hiervoor geldt; houdt ze buiten het bereik van kinderen en dieren.

Naalden. Berg dit goed op! Je moet niet denken aan de schade die een naald aan de keel, maag en ingewanden kan veroorzaken.

Open haard. Altijd afschermen, ook al brandt hij niet. Dit geldt eveneens voor het rookkanaal, scherm dit af met bijvoorbeeld gaas zodat de kat nooit in het rookkanaal kan klimmen.

Planten. Sommige planten zijn bijzonder giftig! Houdt hier bij de aanschaf rekening mee en vraag het desnoods even na. Zie ook onze lijst met giftige planten.

Plastic. Niet alleen kunnen katten eenmaal in een plastic zak of tas gekropen, stikken, ook het eten van plastic is levensbedreigend. Een kattenkopje kan in de handvatten van een plastictas blijven steken. De kat raakt in paniek met alle gevolgen van dien.

Plafondspeeltjes. Ook speeltjes die aan het plafond of een verhoging zijn bevestigd, vormen een gevaar voor de kat. Ze kunnen erin verstrikt raken en er zelfs door stikken.

Ramen. Katten zijn evenwichtskunstenaars, toch kunnen ook zij uit het raam vallen. Met name tuimelramen zijn bijzonder gevaarlijk omdat de kat hiertussen beklemd kan raken!

Ratten-, muizen- en mollengif. Bijzonder schadelijk voor het milieu én onze kat!

Regenton. Niets zo lekker als uit de regenton te drinken. Toch kunt u dat in verband met kans op verdrinking beter voorkomen door de regenton af te dekken met een deksel.

Schoonmaakmiddelen. Net als voor de mens is het nuttigen van schoonmaakmiddelen zeer giftig. Houdt ze dus buiten bereik van zowel mensen als dieren.

Slakkengif. Ondanks de gevaren voor het totale ecosysteem (ook egels, vogels en andere slakkenetende dieren krijgen het gif binnen en gaan er aan dood) wordt slakkengif nog steeds kwistig gebruikt. Zeer giftig en dodelijk voor de slak, egel, vogel én kat.

Strijkijzer. Niet alleen kan de kat zich hier flink aan branden, bij omstoten kan eveneens brand ontstaan. Een heet of afkoelend strijkijzer moet dan ook niet onbeheerd achter worden gelaten.

Tea Tree Olie. Dit is zeer gevaarlijk voor katten. Het kan leiden tot tijdelijke verlamming of zelfs vergiftiging. Het wordt wel eens gebruikt voor het ontsmetten van wondjes: niet voor de kat gebruiken! Soms zit er zelfs nog tea tree olie in kattenshampoo en anti vlo middelen, maar het is dus zeer giftig.

Verkeer. Het verkeer eist jaarlijks duizenden slachtoffers onder zowel mens als dier. Woon u aan of in de buurt van een drukke weg? Dan is het te overwegen of uw tuin zo aan te passen dat de kat er niet meer uit kan, een kattenren te maken of de kat binnen te houden.

Vuilnisbak. Een vuilnisbak die vleesafval bevat heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op dieren. helaas zijn vele vuilnisbakken zo gemaakt dat de dieren er dan niet meer uit kunnen. Houd deze buiten bereik van dieren en let er bij de aanschaf van een vuilnisbak op dat deze goed afsluitbaar is.

Vuurwerk. Houdt uw kat op oudejaarsdag en zeker ook op nieuwjaarsdag binnen. Niet alleen kan de kat door het geknal in paniek raken, ook zijn er onverlaten die het leuk vinden vuurwerk naar een dier te gooien.

Vijvers. Vooral onhandige kittens willen nog wel eens in de vijver of sloot vallen. Ondanks dat een kat kan zwemmen zullen ze verdrinken als de rand te steil is. Zorg er dus voor dat ze eventueel uit de vijver kunnen klimmen.

WC. Houd de klep van de WC gesloten om een nat pak of in het ergste geval verdrinking te voorkomen.

Wasmachine en droger. Controleer altijd of er geen kat in gekropen is voor je hem aanzet! Sluit de deuren als de wasmachine en droger niet worden gebruikt, zo kunnen de katten er niet ongezien inkruipen. Maar controleer altijd of er geen kat inzit!!

IJs. Voorkom een nat pak of erger door katten bij dooi of gevaarlijk ijs binnen te houden.