DE HONDENNEUS

Heb je de sleuven aan de zijkanten van de neus van je hond gezien ?  Waarom heeft je hond deze. 
Wederom bewijst de natuur dat het perfect is in het ontwerpen van onze honden.

Mensen ruiken alleen wat er is. 

Als wij mensen in en uitademen, gaat de lucht er hetzelfde uit als er in, elke geur die wij als mens  inademen door de mond komt er hetzelfde uit bij uitademen.

Honden ruiken niet alleen wat er is, maar ook wat er was.

Wanneer een hond door zijn neus uitademt, komt die uitgeademde lucht vrij via deze sleuven aan de zijkant zodat de ingeademde lucht niet verdunt wordt met de uitgeademde lucht.
De hond is hierdoor in staat om de ingeademde lucht te scheiden van de uitgeademde lucht.
Hierdoor is de hond in staat om bepaalde luchtjes vast te houden in zijn neus. Interessante geuren komen via het midden binnen in de neus. Een hond gaat sneller ademen en vergroot zijn neus  als hij een bepaalde geur probeert te ruiken. 

De sleuven in de neus van de hond stellen hem ook in staat om elk neusgat onafhankelijk van elkaar te bewegen, waardoor ze de mogelijkheid hebben in welk neusgat een bepaalde geur binnenkomt. Dit is hoe een hond kan bepalen uit welke richting een bepaalde geur komt. Een hond die op zoek is naar een bepaalde geur op de grond beweegt daarom ook zijn kop heen en weer als hij een spoor volgt.

Elke geur heeft een bron en elke bron heeft een geur.

Wij als mens kennen allemaal het geweldige snuffelen van onze honden, maar laten we het eens vergelijken met het zien.  
Vergelijking tussen geur en zien, als onze ogen onze neus zou zijn, kunnen wij op ⅓  van een kilometer iets zien. Onze honden kunnen op 3.ooo kilometer iets zien, is dat niet geweldig!

Rudozem Street Dog Rescue