ALGEMENE INFORMATIE

In Bulgarije leven enorm veel zwerfhonden en -katten onder erbarmelijke omstandigheden. Rudozem Street Dog Rescue (RSDR) vangt deze dieren op, geeft ze de verzorging en aandacht die ze nodig hebben en zoekt een blijvend thuis voor ze in Nederland, België of Engeland, zodra ze daar aan toe zijn. Meer informatie over de oprichters en eigenaren van de stichting, vind u hier. WIE ZIJN WIJ . De Engelse pagina van RSDR kunt u hier vinden: streetdogrescue.com

RSDR plaatsingsbeleid m.b.t leeftijd kinderen

Het algemene beleid van RSDR bij het plaatsen van een volwassen hond (in sommige gevallen ook pups) in een ​​gezin met kinderen, is dat we in principe geen dieren plaatsen in een gezin met kinderen onder de leeftijd van 8 jaar oud.
We kunnen echter een uitzondering maken op deze regel in uitzonderlijke gevallen. Dit is onder andere afhankelijk van de ervaring van de familie.  Sommige kinderen zijn opgegroeid met dieren en weten hoe ze om moeten gaan met honden en/of katten. Ook is het belangrijk of we achtergrondinformatie hebben over de dieren wat betreft hun gedrag rond (hele) jonge kinderen. Soms hebben dieren traumatische ervaringen gehad met kinderen op straat maar anderen hebben kleine kinderen ontmoet. We bekijken elk aanvraagformulier en elke situatie dus afzonderlijk. Om teleurstellingen voor te zijn willen we echter benadrukken dat onze selectieprocedure streng is. Wij willen alleen de beste match voor mens en dier.

 --------

Het adopteren van een dier  uit het buitenland levert soms de opmerking op dat in Nederland ook asieldieren zijn. Mensen die voor een zwerfdier uit het buitenland kiezen, zijn hier volgens RSDR geen concurrentie van. Er worden jaarlijks 90.000 pups door broodfokkers uit binnen- en buitenland geplaatst in Nederland. De asielen herbergen ongeveer 400 honden, waarvan de helft lastig plaatsbaar is vanwege gedragsproblemen. Er is dus veel vraag naar nieuwe honden, terwijl er in het buitenland dieren op straat worden geboren en leven.

Daarnaast is er wellicht het misverstand dat het bij zwerfdieren om onvriendelijke of ongezonde dieren zou gaan. Alle dieren van RSDR worden gechipt, gevaccineerd, ontwormd en voorzien van de juiste papieren en officiële gezondheidsverklaring. Tot slot wordt er uitvoerig getest op karakter en of de combinatie tussen hond en nieuwe baas wel geschikt is. Ondanks de trauma’s die de dieren soms oplopen, blijken veel dieren geschikt te zijn voor plaatsing en hebben zij een goede kans op een mooi leven als huisdier.
Kijk ook eens op deze blog  voor meer achtergrondinformatie en verhalen over de dieren van RSDR.  Ook kunt u ons vinden op facebook: RSDR Nederland.

 

ADOPTIE PROCEDURE

 

Wat u moet weten

Dierenmishandeling kent vele vormen en komt in vrijwel elke gemeenschap voor. De honden en katten die op straat leven in Bulgarije zijn vaak het slachtoffer van mishandeling die dagelijks plaatsvindt, niet willekeurig zoals in andere westerse landen. Bulgarije heeft slechte dierenwelzijnswetten tegen dierenmishandeling. Aangezien het een armer EU-land is zijn de autoriteiten  vooral gefocust op de mensen van hun land en niet op de dieren. Honden en katten zijn heel anders in Bulgarije dan in andere landen en worden gezien als ratten die overlast veroorzaken. De straathonden en katten in Bulgarije hebben het geluk dat er mensen zijn zoals RSDR die op zoek gaan naar hen. De verhalen die  je hoort over de straat dieren van RSDR zijn vreselijk en hartverscheurend. Uw eerste reactie kan dan zijn om dat dier onmiddelijk te willen adopteren om het een warm en liefdevol thuis te geven. Het is deze vriendelijkheid die we allemaal waarderen, maar voordat u zoiets doet moet u zich afvragen "waarom" wil ik een huisdier nemen. Er zijn een paar dingen die u in overweging moet nemen:

 

DE verkeerde reden

Potentiële adoptanten moeten zich afvragen: "Wil ik echt een huisdier? Of reageer ik met een sympathieke humanitaire reactie op de wreedheid van dierenmishandeling? "Dit zijn fundamentele vragen die moeten worden beantwoord door iedereen voor over te gaan tot adoptie van een dier uit misbruik situaties. Terwijl het gevoel medelijden voor deze dieren een normale menselijke emotie is,  moet het niet de enige reden zijn om één van onze dieren te adopteren. Adoptie van een dier is een enorme verantwoordelijkheid en brengt een verandering in levensstijl teweeg. Het vraag veel aanpassing voor iedereen en alle gezinsleden.

 

Uiteraard proberen wij een zo goed mogelijke match te realiseren tussen de toekomstige eigenaar en de hond of kat. Wij hebben om die reden een (geheel vrijblijvend) aanvraagformulier ontwikkeld dat u kunt invullen bij interesse in een hond of kat. De hele procedure start pas ná het invullen van dit formulier. We willen u dan ook vriendelijk verzoeken alle vragen zo goed en volledig mogelijk te beantwoorden, zodat wij daarna contact met u kunnen opnemen.

Voor u een hond of kat of eender welk dier adopteert raden wij u aan vooraf PAST EEN HOND BIJ MIJ te lezen. Bent u na het lezen nog steeds overtuigd dat u een goed thuis kunt bieden aan één van onze dieren dan volgt stap 1. 

 

1.   CONTACT opnemen


U heeft interesse in een van onze honden of katten die op de adoptiepagina staan. Om te bepalen of er een goede match zou zijn tussen u en het gekozen dier, kunt u het beste het geheel vrijblijvende aanvraagformulier invullen met de naam van de hond/kat naar keuze. Dit formulier verplicht u verder tot niets.

Klik voor het formulier voor honden hier 

en

Klik voor het formulier voor katten  hier

Kunt u het formulier niet invullen of wilt u meer weten over een bepaalde hond of kat en u vind dit niet op de website? Dan kunt u contact opnemen met het adoptieteam. Dit kan per telefoon 0636540457, maar bij voorkeur per email naar rsdr.nl.team@gmail.com. Het adoptieteam is zo goed als dagelijks in contact met de opvang in Bulgarije of het opvanggezin waar het dier verblijft en kan uw specifieke vraag dus daar uitzetten. Indien u een email stuurt , zou het prettig zijn als u alvast iets meer kunt vertellen over uw gezinssituatie, werktijden, andere huisdieren, woonomgeving enz. zodat wij een zo'n compleet mogelijk beeld hebben. Aangezien wij allemaal vrijwilligers zijn in Nederland, kan het zijn dat wij niet altijd bereikbaar zijn.

Ook dient u er rekening mee te houden dat de grootte van de hond/kat, het type vacht en in sommige gevallen de leeftijd, slechts schattingen zijn op basis van de bij ons bekende informatie. Van de pups die we hebben gevonden op straat en waarvan we niets weten van hun ouders, kan het soms moeilijk zijn om hun volwassen grootte te voorspellen of de exacte leeftijd te bepalen. Daarnaast kunnen de honden, eenmaal volwassen, qua vacht en/of vachtkleur veranderen. We hebben een overzicht gemaakt van ras beschrijvingen waarmee uw hond van voorkeur mogelijk gekruist is, zodat u in ieder geval enig idee heeft. Indien wij denken te weten welk ras voorkomt in een hond, zullen we dit altijd bij de algemene informatie over de hond vermelden.

 

2.   DE SCREENING telefoon intake/huisbezoek/kennismaking alleen van toepassing als de hond in Nederland verblijft.

Uiteraard zijn honden en katten verschillend van elkaar en hebben zij ook behoefte aan een verschillend soort gezin, woonomgeving enz. Indien wij uw aanvraag in behandeling nemen, zal er na een eerste contact, telefonisch contact met u worden opgenomen. Onze vrijwilliger zal een aantal vragen stellen over het leven dat u kunt bieden aan de hond/kat, maar ook wat u verwacht van een hond of kat. Na het intake gesprek zal onze vrijwilliger een verslag uitbrengen  en zal deze beoordeeld worden door het vaste team. Is dit positief van beide kanten, zal er een afspraak gemaakt worden voor een huisbezoek. Het huisbezoek vind altijd plaats door een andere vrijwilliger om een zo onafhankelijk mogelijk, volledig beeld van de thuissituatie te schetsen. Er wordt gekeken of uw huis/tuin geschikt is voor een hond/kat en er wordt nog aanvullende informatie gegeven over RSDR, ervaringen met een adoptiehond of kat en uiteraard kunt u ook vragen stellen. Na dit huisbezoek word er wederom een verslag gemaakt voor het vaste team en word er besloten of u geschikt bent bevonden voor de adoptie van het dier naar keuze.

3.   BEDENKTIJD  
 
Daar we zeker willen zijn dat de beslissing wel doordacht is, vragen we aan de kandidaat adoptanten om er eerst even een nachtje over na te denken voor ze hun definitieve antwoord geven. Na dit schriftelijke akkoord, gaan we alles asministratief in orde maken. Vergeet ook niet een goed passend driepunttuig met riem, halsband met GPS tracker en retrieverlijn of politielijn aan te schaffen. Zonder deze benodigdheden kunnen wij de hond helaas niet meegeven. Zie ook ons tabblad "veiligheidseisen" voor meer informatie hierover.

5. UW KEUZE GEMAAKT…EN DAN?

Nadat de hele adoptieprocedure positief is doorlopen en u een contract heeft ondertekend en een (aan-)betaling heeft gedaan, wordt de hond of kat klaar gemaakt voor het transport in de opvang. Er wordt een filmpje gemaakt van de dieren voor vertrek en de dierenarts geeft de dieren vlak voor vertrek nog een laatste check om te zien of zij echt gezond genoeg zijn om de lange reis aan te kunnen. De dieren van RSDR komen ongeveer 1 x per 2 maanden naar Nederland, Horst. Ook vervoer naar België behoort, indien er sprake is van Belgische nieuwe eigenaren, tot de mogelijkheden.  Al onze honden / katten reizen over de weg in benches met een TRACES geregistreerde huisdieren reisorganisatie. Onderweg wordt er regelmatig gestopt om de dieren uit te laten en de stress op die manier zoveel mogelijk te reduceren. De honden vertrekken op donderdag/vrijdag en komen aan op zondagochtend, uiteraard afhankelijk van de reis- en weersomstandigheden en andere omstandigheden buiten RSDR om. U krijgt van RSDR Nederland zo spoedig mogelijk de datum door waarop u uw nieuwe huisdier op kunt komen halen . Klik hier voor een voorbeeld van het contract. De aankomst is meestal in Melderslo (nabij Horst). Voor adoptanten uit België is dit in overleg.

Helaas hebben we maar heel weinig opvanggezinnen maar soms verblijft een dier daar. De eerste kennismaking met de meeste dieren is echter nadat ze uit de bus komen. In een veilige en rustige omgeving kunt u kennismaken, even tot rust komen en daarna met paspoort en papieren, gezamenlijk naar huis vertrekken met uw nieuwe huisdier. Een bijzonder en emotioneel moment. Uiteraard proberen we de stress voor de dieren te beperken maar realiseert u zich dat de hele reis, alle indrukken, de vreemde omgeving en alles wat op de dieren afkomt enorm spannend is. Sommige dieren stappen vol zelfvetrouwen en enthousiast de bus uit, andere dieren hebben wat langer de tijd nodig om bij te komen. We begrijpen dat dit in uw enthousiasme enigszins teleurstellend kan zijn, maar we hopen wel op uw begrip hiervoor. Het is immers niet niks. 

6.   ADOPTIE KOSTEN


Stichting Rudozem Street Dog Rescue zet zich in om kansarme  honden en katten in Bulgarije te helpen, maar heeft niet het doel daar zelf rijker van te worden. We moeten echter wel kostendekkend kunnen werken, zodat we nu en in de toekomst de honden kunnen blijven helpen en opvangen. De adoptiebijdrage is een bijdrage in de transportkosten en dekt niet de kosten van vaccinaties, chip, ontwormen, certificaat en het verblijf in het asiel. Deze kosten worden door donateurs geschonken aan de dieren.

 

ADOPTIEBIJDRAGE 2023

  • Alle honden rechtstreeks uit het asiel in Bulgarije inclusief alle vaccinaties (ook rabiës), chip, ontworming, castratie of sterilisatie, Europees paspoort, gezondheidsverklaring van de dierenarts en vervoerskosten met een erkend huisdierenvervoersbedrijf naar Nederland of België

 440,--

 

  • Herplaatsers, honden reeds geadopteerd maar die door omstandigheden
    een nieuw thuis zoeken.

€ 150,--

  •  Als er door RSDR Nederland voor een herplaatsing nog kosten voor een castratie/sterilisatie of vaccinaties moeten worden gemaakt zal in eerste instantie getracht worden dit te verhalen op de vorige adoptant, daar deze contractueel verplicht is dit te laten doen. 
  • Adoptie kat rechtstreeks uit het asiel in Bulgarije inclusief alle vaccinaties, chip, ontworming, castratie of sterilisatie, Europees paspoort, gezondheidsverklaring van de dierenarts en vervoerskosten met een erkend huisdierenvervoersbedrijf naar Nederland of België

€ ---,--

  • Herplaatsers

€ ---,--

  • Als er door RSDR Nederland voor een herplaatsing nog kosten voor een     castratie/sterilisatie of vaccinaties moeten worden gemaakt zal in eerste instantie getracht worden dit te verhalen op de vorige adoptant, daar deze contractueel verplicht is dit te laten doen. 

€ ---,--


Zodra een adoptie definitief is goedgekeurd, vragen wij een aanbetaling van de adoptiebijdrage. Voor honden € 75,-- en voor katten € 70,-- Uiteraard kunt u ook gelijk de totale adoptiebijdrage overmaken. Het (restant)bedrag verzoeken wij u zo'n twee weken voor aankomst in Nederland/België aan ons over te maken. Dit mag t.n.v. Rudozem Street Dog Rescue  op rekeningnummer: IBAN BG55 STSA 93000016929092 - BIC STSABGSF o.v.v. RSDR (naam van het geadopteerde dier en of het een aanbetaling of totale betaling is.) Valuta in euro's. 

7. NAZORG

Wij willen u er graag op wijzen dat het bij de wet verplicht is de chip van de hond/kat binnen 14 dagen na aankomst in Nederland (of binnen 8 dagen na aankomst in België via uw dierenarts) te registreren bij een erkende databank bv. NDG.

Alle honden en katten blijven eigendom van RSDR. Wij blijven ons verantwoordelijk voelen voor de dieren die via ons aan een nieuw leven zijn begonnen. Uiteraard heeft u als nieuwe eigenaar hier ook een grote rol en verplichtingen in, maar het is niet zo dat wij u bij problemen in de kou laten staan. Mocht u om wat voor reden dan ook niet meer voor het dier kunnen of willen zorgen, neem dan altijd contact op met RSDR Nederland. Kijkt u ook eens bij onze tips voor opvoeding  of naar onze medische informatie(algemeen)