Heeft u uw dier geadopteerd via een stichting? Breng ze dan zsm op de hoogte. Betreft het een dier van RSDR, bel dan direct 06 17671434.

* zorg dat uw tuin volledig is afgesloten, zodat uw hond niet onder of over de schutting kan komen en laat hem de eerste tijd absoluut niet alleen in de tuin er ontsnappen jaarlijks heel wat honden uit tuinen.

* Mocht u een herplaatser of een hond uit het buitenland hebben, dan adviseren wij om zeker in het begin dubbel aan te lijnen. Dit houdt in: een halsband met riem en ook aan het tuig een riem. Een kunt u vastmaken aan uw broek of om uw middel vastbinden en de ander gewoon in uw hand.

* Werk met een soort “sluissysteem”. Mocht er een tussendeur zijn, sluit dan deze eerst voordat u de voordeur opent. Dit voorkomt dat uw hond weg kan schieten als er visite bijvoorbeeld binnenkomt of weggaat. Een ander alternatief is dat u een reserve riem ergens aan vast maakt en daaraan de hond tijdelijk "parkeert" wanneer de buitendeur open of dicht gaat.

* Vervoer uw hond in de auto in een bench/reiskennel. Mocht u deze niet hebben, zet uw hond aangelijnd vast in de auto. Controleer bij openmaken deur/achterklep wel altijd of de hond nog vast zit.

* Zet uw hond nooit vastgebonden bij een winkel om vervolgens zelf de winkel in te gaan voor een boodschap.

* Zelfs een niet angstige hond kan schrikken van bijvoorbeeld een luchtballon, onweer, jagersschoten of een drone.

* Laat uw hond bij voorkeur alleen loslopen in bijvoorbeeld een afgesloten losloopplek, zeker als uw hond al wat angstig is. Denk eraan dat heel veel honden over een hek kunnen springen....

* Laat in de weken rond Oud & Nieuw uw hond enkel aangelijnd uit, zelfs als u in het bos of duingebied loopt. De vuurwerkknallen zijn ver te horen en ook in bos- en duingebied te horen.

* Rolriemen raden wij af. Deze wordt snel uit de hand getrokken en dan gaat de hond er vandoor met de klapperende rolriem achter zich aan. Hierdoor blijven ze rennen. Deze riemen worden overigens vaak geleverd met een riempje dat  u aan de rolriem en om uw pols kunt bevestigen dat geeft wel meer zekerheid. Vooralsnog gaat het vaak mis met deze riemen.

* Koop een GPS honden tracksysteem voor aan de halsband. Zo kunt u altijd uw hond lokaliseren, mocht hij/zij weglopen. Voorbeeld: via de volgende site: www.tractive.com

* Laat geen deuren(draai ze opslot) en/of ramen open (al lijkt de kier nog zo klein) waar de hond alsnog door kan ontsnappen.


VERMISSING MEEST VOORKOMENDE OORZAAK.
Veel mensen onderschatten het hebben van een geredde hond, zij vertrouwen op hun ervaring en kunde(soms is deze helemaal niet aanwezig en vertrouwen dan op het advies van andere mensen, buitenstaanders en niet op ervaren mensen uit de rescuewereld).
Ook al heb je meerdere dieren gehad, een hond mishandeld en misbruikt gedraagt zich anders als een hond uit een Nederlands/Belgisch asiel of fokker vandaan(op enkele uitzonderingen na), wij kunnen dit niet vaak genoeg zeggen.

Een hond uit het buitenland gedraagt zich nog veel anders. Door de eeuwen heen zijn zij door mensen als uitschot behandeld en de angst voor mensen zit diep. Soms zijn ze in het wild geboren, ouders zijn mishandeld en aan hun lot overgelaten. Zij hebben moeten
overleven in een wereld van vechten voor voedsel, zware weersomstandigheden, beschoten
worden, geslagen, geschopt ook door kinderen.
Stichtingen hebben deze honden het vertrouwen in de mens weer terug gegeven met veel
liefde en geduld.

Door het transport naar een nieuwe omgeving hebben/kunnen zij een terugval krijgen maar dit vertrouwen krijgen zij terug. Hier is veel geduld en liefde voor nodig.

Onthoud dat een dier jou moet vertrouwen en niet andersom, in het begin zal hij/zij één persoon volgen dit betekent niet dat hij/zij je vertrouwt, die persoon is zijn/haar houvast in de nieuwe wereld. Ontsnappen ligt op de loer omdat als hij/zij de kans krijgt deze zal aangrijpen met alle gevolgen van dien.

VERWACHT GEEN KANT EN KLARE HOND, DIE BESTAAN NIET.

Bereid u goed voor::
● Bij telefoon intake en huisbezoek stel uw vragen, zet ze vooraf op papier.
● luister naar de adviezen en raad van mensen van de stichting zij hebben ervaring.
● Neem de adviezen en raad aan van de mensen van de stichting ook al denkt u ervaring te hebben.
● Lees op website waar en hoe de hond gevonden is, hoelang hij in het asiel heeft gezeten.
● Leer uw hond begrijpen dat is de eerste stap naar een goed en fijn leven samen.

Waar het vaak mis gaat:

  • onwetendheid adoptant/eigenaar

het niet begrijpen/luisteren naar adviezen en goede raad van stichtingen

adviesrondomaankomst
PDF – 177,2 KB 1013 downloads
  • denken het wel te weten

het niet willen accepteren van adviezen en goede raad van stichtingen

waarschuwing vluchtgedrag & veiligheidseisen RSDR

  • bij aankomst in Nederland/België:
    verkeerde halsband
    verkeerd tuig

het advies een veilige retriever lijn of
ontsnappingsproef tuig aan te schaffen en
te gebruiken

  • Onderweg naar nieuw thuis:
    vervoer naar nieuw thuis

niet aangelijnd in de auto, deur auto open
doen onderweg naar of bij aankomst thuis

  • Bij aankomst nieuw thuis:
    zonder toezicht in tuin, ook 2 meter hoge omheining is te laag

Gelijk zonder lijn in een tuin loslaten en
alleen laten

  • te snel los van lijn op niet veilig omheind
    terrein

niet begrijpen dat de hond jou moet
vertrouwen en niet andersom

  • uitlaten

aan Flexi(rol lijn), of kinderen met hond laten lopen

  • te snel alleen in huis laten

Sommige honden kunnen  ramen en deuren openen

Hond zoek wat nu.

SITES VOOR HET OPGEVEN VAN EEN VERMIST HUISDIER

  • Zorg dat de chip geregistreerd staat op het juiste adres en telefoonnummer.
  • Zorg dat er iemand thuis blijft voor 't geval de hond ineens weer voor de deur staat.
  • Vanaf elders: Zorg dat de telefoon van thuis wordt doorgeschakeld naar je mobiel!
REGISTRATIE CHIP
PDF – 110,0 KB 1014 downloads

 

Waarschuw ook zo spoedig mogelijk: dierenartsen/politie/dierenambulance/asiels/hotels/restaurants/boswachters in de omgeving van de vermissing en plaats een oproep op lokale facebookgroepen (zoals verkoophoeken, wijknieuws etc.) of andere social media. Snelheid is gebaat dus hoe meer mensen ervan weten, hoe groter de kans op het terugvinden van uw huisdier.
 

  • Preventief: Zorg dat je hond gechipt is (vergeet deze niet te registreren!) en evt een penning om heeft. Zet daar zowel je thuisnummer als je mobiel op. Als jij in t bos je hond kwijt raakt is het vervelend dat je eerst naar huis moet om te luisteren of iemand je hond al heeft gevonden... terwijl de vinder misschien 2 bospaadjes verder staat. Vergeet niet de chip ook op je naam te zetten!!
  • Algemeen: Een hond verwilderd zeer snel. Men heeft het er met katten altijd over maar bij honden is dat in feite net zo snel. Een hond staat binnen een halve dag ook op overleving en reageert niet meer als een huishond. Roepen zal de hond meestal bang maken, hij herkent na een paar uur ook vaak zijn eigenaar niet meer. De hond zal na een paar uur vaak vluchten voor mensen. Zoekacties met veel mensen hebben daarom voor- en nadelen. Is de hond echter gevangen gaat de knop ook weer binnen een paar seconden om naar huishond. Voor mensen die dit nog nooit hebben meegemaakt is dit moeilijk voor te stellen, toch is het verstandig hier rekening mee te houden.                                                                                              Bedenk wat de oorzaak van het weglopen kan zijn, al deze oorzaken hebben en andere aanpak nodig! Je kunt vaak het beste zowel fietsend als met de auto gaan zoeken en het zoekgebied verdelen onder de zoeker. Een kaart is daarbij handig. Vergeet niet mobiel ( met daarin telefoonnummers van dierenambulance, dierenarts, de telefonist en de andere zoeker erin), lekkers om eventueel te lokken en riem mee te nemen. Spreek af wie de telefonist is die alles bij houdt. Bij voorkeur degene die thuis zit. Die belt ook de (andere) zoekers als iemand de hond gevonden heeft! De telefonist kan ook vast flyers maken. De zoekers vragen ook de mensen die ze tegen komen of ze de hond hebben gezien, blijf niet kletsen dat is zonde van je zoektijd!
  • Probeer zo veel mogelijk en zo snel mogelijk helpers te vinden.
  • Maar maak wel een gedegen zoekplan!
  • Hormonaal: Loopse teven en reuen met ballen lopen sneller weg om achter het andere geslacht aan te gaan. Heb je een reu met ballen bedenk dan wie er in de buurt mogelijk een loopse teef heeft. De hond is over het algemeen in een bereik van ca. 2 km om de plek waar de hond vermist is geraak.
  • Speelkameraadje: Op zoek naar een speelkameraadje, bedenk waar zijn vrienden wonen en kijk daar eerst of laat de telefonist de betreffende hondeneigenaren bellen. Ook spelende kinderen zijn vaak in trek en willen nog wel eens de hond aantrekken met hun spel en enthousiasme. Vaak is de hond dan nog in de buurt.
  • Jachtgedrag: maakt het lastig. Hierbij maakt ‘de prooi' de route. Maak een inschatting wat voor een ‘prooi' hij achterna kan zitten. En ga op basis van het gedrag van dit prooidier een zoekplan maken. Hierbij kan de hond grote afstanden afleggen. Bedenk waar hij in het verleden op heeft gejaagd. Honden hebben vaak hun jaagvoorkeuren.
  • Schrik: De hond rent in principe in een rechte lijn weg. Vanaf de plek waar hij kalmeert gaat hij cirkelen. Vaak vind de hond nadat hij gekalmeerd is weer de weg naar huis.
 
  • Naast een telefonist, is er ook een inzetleider... die bepaald, uiteraard in overleg, wie waar en hoe zoekt! En maakt het zoekplan. Ga niet te lange discussies aan, zonde van je tijd!
  • Pas op dat de zoekploeg de hond niet naar een snelweg oid drijven. Een groot hekwerk kan wel weer handig zijn om naar toe te lopen.
  • Hou het aan de telefoon zo zakelijk en kort mogelijk, je kan anders een belangrijk telefoontje missen.
  • Met zijn allen in het bos de naam roepen van een hond maakt een hond dol. Naam roepen heeft vaak alleen zin bij een niet bange hond of als je hem ziet. Maar een bange hond of een hond in shock kan dan toch nog weg rennen. Gillen ‘ik zie hem!' als je de hond zoek kan ook weer een schrik reactie veroorzaken bij de hond.
  • Bedenk de hond zien is nog niet het zelfde als de hond ook weer te pakken hebben! Blijf rustig, denk na hoe je de hond het beste te pakken kan krijgen. Een mislukte snoekduik richting de hond zorgt vaak weer voor een extreme vluchtreactie. Soms is het beter gewoon rustig achter de hond aan te lopen en te wachten op een betere pakkans. Soms kan de eigenaar het beter doen, een vrouw of iemand die hard kan sprinten etc.
  • Zie je de hond meld dat z.s.m. bij de andere zoekers en laat die in een omtrekkende beweging van af de buitenkant van het zoekgebied naar jou toe lopen.
  • Een speurhond kan vaak bevestigen of een hond ergens is geweest. Die maakt het zoekgebied vaak kleiner. Een hondenschool weet vaak wel wie er een hond heeft die kan speuren. Er zijn echter ook een paar hondengeleiders in Nederland die dit regelmatig doen met hun speurhonden en daardoor bedrevener zijn.
  • Een speurhond heeft geur nodig van het betreffende dier!! Pak direct één of meer geurbronnen in schoon plastic (in het liefst zonder er zelf aan te komen), dan kan er ook in een later stadium eventueel nog gezocht worden. In het geval van hele bijzondere dieren zoals een varaan kan de geur van een zelfde dier genoeg zijn. Bij honden of paarden is dit te weinig specifiek, die geuren komen te veel voor. Zorg dat je direct bij de vermissing zaken waar de geur van de hond (of ander dier) aan zit zo luchtdicht mogelijk verpakt. Dit kan een halsband, speeltje, kleedje oid zijn. Dit kan in een schone glazen poten of in een goed dichtgeknope schone plastic zak. Zonder geurbron kan een speurhond niet speuren!! Dan kan hij hooguit alle honden in een bepaald gebied aanwijzen maar dat is vaak niet te doen.
  • Neem geen honden mee waar de weggelopen hond van kan schrikken, die ook weg kunnen lopen of die de speurhond storen. Bij een reu die op de vrouwenjacht is kan een loopse teef wel helpen.
  • Meld het altijd direct bij de eigenaar van het gebied! Zeker als het avond wordt. Jagers houden vaak rekening met loslopende honden als ze het weten. Anders kan een hond per ongelijk voor een ree/zwijn aan worden gezien en kan het tragisch aflopen.
  • Meld het bij gebruikers van het bos. Is er een manege in de buurt, zorg dat ze op de hoogte zijn! Is er een fietsen verhuur bedrijf, camping, bungalowpark etc in de buurt grote kans dat er mensen vandaar uit t bos in gaan.
  • Bedenk wat de gevaarlijke plekken in t gebied zijn en ga daar eerst kijken. Grote wegen, water, rand van een militair terrein etc.
  • Het neerlegen van eten kan helpen maar ook juist averechts werken omdat er wild en andere dieren op afkomt.
  • Leg nooit voer met een slaapmiddel neer. Je weet niet wie er van eet en waar deze inslaap valt. Half gedrogeerde honden kijken niet uit met oversteken!
  • Leg de geur van de eigenaar/ van huis bij de plek van vermissing. Een jas, de eigen mand etc.
  • De dierenbescherming heeft vangkooien afhankelijk van het gebied en de grote van de hond is dat een optie. Hondenschool Alert heeft een extreem grote vangkooi ( 200 x 50x 50 cm) maar mag deze niet overal zomaar gebruiken. Vraag altijd toestemming van de grondeigenaar. Het liefst schriftelijk al is het maar een akkoord achter op een envelopje.
  • Om een angstige hond te vangen kan een deken, vangnet over de hond gooien helpen.
  • Bij extreem angstige honden kan een dierenarts met een verdovingsgeweer de hond neerschieten. Echter hier zijn ook risico's aan verbonden en het is zeer kostbaar.
  • In lastig begaanbaar gebied waar je snel doorheen wilt is het een optie om te paard te gaan.
  • Heb je een waterrat kan het zijn dat het tijd was voor zijn bad... denk dan ook eens aan de vijvers uit de buurt. Ook het waterwild is natuurlijk leuk om je mee te vermaken.
  • De plaatselijke padvinderij vereniging vind het vaak leuk om mee te zoeken. In geval er veel mankracht nodig is kan dit een optie zijn. Stel dan wel een leeftijdsgrens op.... Aan een stel schreeuwende kinderen van een jaar of 7 heb je waarschijnlijk meer last als hulp.
  • Ook leden van plaatselijke hondenverenigingen willen vaak wel uitkijken naar je hond of misschien zelfs meehelpen zoeken.
  • Heb je geen kaart van het gebied. Kan een gps-systeem van een tomtom ook uitkomst bieden. Of Google maps.

Uw hond vermist en u wilt hulp van speurhonden!! Wat te doen?

* Neem binnen 12 uur contact op met RHG Vechtdal na verdwijning van uw hond.
* Instanties inlichten van vermissing. Amivedi, Politie, NDG, Asielen in omgeving, Gemeenten, Dierenartsen, Boswachterij (indien nodig), Dierenambulances....
* Is uw hond in het bos weggelopen, leg dan altijd een kledingstuk neer op de plek van verdwijning met uw geur eraan als herkenning voor de hond, ook kan u hier voer bij leggen. Hang wel een briefje in de buurt van het kledingstuk met u naam, tel NR en dat uw hond vermist wordt en dat de mensen het stuk moeten laten liggen en niet aanraken.
* Flyers maken en ophangen in het gebied van vermissing. Te maken op http://www.amivedi.nl/Poster/ of http://www.mijndieriszoek.nl/posters-maken
Gebruik de recentste foto en goede omschrijving van uiterlijk en karakter. Denk ook om ze op te hangen bij supermarkten, Dierenartsen, Benzinepompen, daar waar veel mensen komen dagelijks. En vraag duidelijk dat mensen niet achter uw dier aan gaan jagen maar zo gauw mogelijk contact met u gaan leggen.
* Stel een voorwerp met geur van uw hond veilig doormiddel van deze in een afgesloten zak te stoppen. Dit om aan te kunnen bieden aan de speurhonden.
* Ga niet direct met grote groepen zoeken naar de hond om opjagen te voorkomen.
* Bij binnenkomst van een signaleringsmelding noteer goed de straatnaam en huisnr, of herkenningspunt in het bos.
* Controleer of de chip is geregistreerd en dat de goede gegevens bekend zijn bij de desbetreffende instanties.