HARTWORM

PREVENTIE EN ONTWORMING DE ENIGE MANIER OM AANDOENING HUISDIEREN TE BESTRIJDEN

door Herman Aa
www.dierenadviesonline.nl

Riskant

De behandeling van een hartwormbesmetting is een lang en riskant proces en sterk afhankelijk van de ernst van de toestand van de patiënt. Tijdens de behandeling, met medicijnen, moeten honden streng worden gecontroleerd op bijwerkingen en moet hun activiteit gedurende een paar weken worden beperkt. Bovendien – in vergevorderde gevallen – herstelt hun gezondheid zich niet; zelfs niet na een doeltreffende behandeling.

Honden en katten raken, als ze door bepaalde muskietensoorten worden gestoken, besmet met de larfjes van de hartworm. Dergelijke larfjes worden microfilariën genoemd.

Binnen enkele maanden kunnen die larfjes uitgroeien tot volwassen wormen van meer dan 20 centimeter lang, die verblijven in het hart of in de longslagaders. Deze volwassen wormen produceren vervolgens niet alleen weer duizenden nieuwe larfjes, maar zorgen ook voor ernstige klachten.
Als we de hartworm net zoals lintwormen en spoelwormen willen bestrijden, kunnen er gevaarlijke complicaties ontstaan. Bij het doden van hartwormen kunnen namelijk wormrestanten in de bloedbaan gaan circuleren en zo voor een levensbedreigende embolie zorgen. De restanten lopen vast in kleinere bloedvaten, waardoor de bloedvoorziening van bepaalde weefsels blokkeert en er infarcten kunnen ontstaan.

Daarom geldt, nog sterker dan anders, het bekende gezegde: voorkomen is beter dan genezen. In die gebieden waar met hartwormlarfjes besmette muskieten leven, is het dan ook essentieel om honden en katten preventief te behandelen. En omdat je nooit kunt voorkomen dat huisdieren door muskieten worden gestoken, gebruikt men daarvoor dus middelen die ervoor zorgen dat alle hartwormlarfjes die het lichaam binnenkomen, meteen worden gedood voordat ze kunnen uitgroeien tot volwassen vorm.
Deze preventie is niet alleen belangrijk voor honden en katten die in besmette gebieden leven, maar ook voor beesten die daar op vakantie met hun eigenaren naartoe gaan.
       
Veilig
Aangezien de besmetting voorkomt in veel van de meest populaire vakantiegebieden, is het bijzonder makkelijk dat dierenartsen in Nederland nu de beschikking hebben over een geregistreerd middel om honden en katten veilig (en 100% effectief!) te beschermen tegen infecties met hartworm.
Het middel Stronghold (werkzame stof selamectine) is een zogenoemd spot-on product dat op de huid wordt toegediend en bijzonder goed wordt verdragen. Bovendien is het ook een zeer effectief middel tegen onder meer vlooien, spoelwormen en bepaalde mijten.
Om een infectie met hartworm vast te stellen - bijvoorbeeld na een vakantie - heeft de dierenarts de beschikking over een Hartworm-Sneltest waarmee binnen een half uur de diagnose in een druppel bloed is te stellen.
Met Milbemaxtabletten kunnen de hartwormen dan daadwerkelijk te lijf worden gegaan!
Succes!!